Funny is important

Adam Horovitz -aka Ad-Rock- zei het in de Beastie Boys-documentaire, net na een hartverscheurend betoog over zijn aan kanker overleden medebandlid en vriend MCA. Hij vertelde dat ze ondanks de druk van de succesjaren van hun band toch altijd veel lol met elkaar hebben gehad.
‘Because funny is important,’ zei hij. Ik moest er om heel veel redenen een beetje van huilen. 

Want het ís zo. Humor geeft kleur aan het leven en is daarnaast een groot onderdeel van mijn bestaan. Een persoonlijk copings-mechanisme, om even licht te geven in een oprukkende duisternis. Wanneer je bijvoorbeeld ineens in de verleden tijd over iemand moet gaan praten. 

En ja, de Beastie Boys. Mijn eerste aanraking met alternatieve muziek. Op mijn veertiende zag ik ze voor het eerst bij Beavis & Butt-Head, samen met mijn broers Vincent en Christian. We vonden ze zo cool, dat Vincent er al snel een cd van kocht. In datzelfde jaar zag ik ze live. Het was mijn eerste concert ooit, waar ik naartoe ging met mijn broer Vincent en zijn vrienden. Diezelfde broer die er nu al bijna 10 jaar niet meer is. Overleden aan diezelfde akelige kutziekte als Vin zijn favoriete Beastie Boy MCA destijds.  

Wat missen we die broer, want wat hadden we altijd een hoop lol met elkaar. Zo hebben we een keer een kattensnoepje voor ons broertje Christian neergelegd. ‘Er ligt daar nog een snoepje voor je,’ zeiden we achteloos, eigenlijk in de veronderstelling dat hij het wel herkende als een kattensnoepje en er echt niet in zou trappen. 

‘Hmm vies snoepje,’ zei Chris even later ineens. Vincent en ik wierpen verschrikt een blik naar Chris die ons met een vertrokken gezicht aankeek. Vincent en ik keken elkaar aan en barstten in lachen uit. Na 25 jaar vind ik dit nog steeds hilarisch en ik denk er met warme gevoelens aan terug. 

Because funny is important. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *