Topfilm

‘Wie is dat?’ vraag ik over het personage dat ik op onze tablet zie. ‘Dat is Djamila, zij speelt Julia. En dat is Nick, hij en Julia gaan aan het einde kussen,’ zegt ze met een vies gezicht.

Amber wilde graag dat ik meekeek met Misfits, een film die ze hier op onze vakantiebestemming steeds wil kijken. Ik grijp elke mogelijkheid aan me in haar belevingswereld te verdiepen. Maar dat moet in dit geval van ver komen, want mijn boomer-meter slaat nogal uit bij deze film en ik hoop niet dat ze dat aan me kan zien.

Misfits is een Nederlandse mix van alle highschoolfilms ooit gemaakt, met een cast van dertigjarigen die middelbare scholieren moeten voorstellen. Het speelt zich af op een school waar iedereen een rijke woordenschat en creatief talent bezit en waar ze elke dag in hippe kleurige kleren liedjes oefenen voor een of ander optreden. Daar is ook alle tijd voor want leraren, wiskunde, en ouders komen in het hele stuk niet voor.

Naast mijn verbazing over het ontbreken van vapende in hun telefoon verzonken puisterige pubers die lunchen met een roze koek en energydrank, heb ik honderden vragen over de cast. Waarom heet Djamila bijvoorbeeld ‘Meisje Djamila’ op haar YouTube-kanaal, ze is toch al lang en breed volwassen? Zou Donny Roelvink ten tijde van deze rol al aan Special Forces Vips hebben meegedaan? Vast niet. Wat doen al die A-sterren in al die bijrollen? Betaalt dit zo goed? Maar met dergelijke showbizz-gerelateerde vragen zal ik Amber niet vermoeien want zij vindt het fantastisch en kijkt bij elk liedje en elke sleutelscene of ik wel goed genoeg kijk.

‘Wie vind jij het coolst?’ vraag ik. ‘Magenta,’ zegt ze zonder twijfel over de coole beste vriendin van hoofdpersoon Julia. Gelukkig noemt ze niet Sterre, de gemene Queen Bee van de fictieve middelbare school die met haar twee secondanten over de school regeert.

Die avond eten we een voor mij nostalgisch toetje dat ik in de lokale supermarkt vond. ‘Dit toetje smaakt naar vakantie met opa en oma,’ vertel ik blij en begin een bijbehorend verhaal uit de oude doos over toen ik met mijn ouders op vakantie ook wel eens dit soort toetjes at.
‘Hoe kan je nou iets eten dat naar vakantie smaakt,’ zegt Amber plotseling terwijl ze me strak aankijkt. Ze heeft een starre, bijna gemene blik in haar ogen. En omdat ik dit niet van haar ken en er ook een beetje van schrik weet ik niets anders uit brengen dan een ‘nou…doe eens aardig joh.’
‘Wat? Ik doe toch niks?’ zegt ze kil en ik baal dat ze niet ziet dat ze me raakt. Ik kijk haar aan en krijg ineens een ingeving. ‘Amber, weet je op wie je nu lijkt?’ Ik pauzeer even voor het dramatische effect. ‘….op Sterre.’ Ze schrikt en trekt een gezicht dat meer zegt dan duizend excuses. Misfits? Topfilm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *